Certificació SA 8000 de Responsabilitat Social

Què aporta la certificació SA 8000 de Responsabilitat Social?

La certificació SA 8000 “Responsabilitat social 8000” és una certificació voluntària que busca millorar les condicions de treball a nivell mundial. La certificació SA 8000 de Responsabilitat Social està basada en els acords internacionals sobre les condicions laborals, els quals inclouen temes tals com justícia social, els drets dels treballadors, etc:

Aquesta norma certifica la gestió en Ètica i Responsabilitat Social. Suposa que les organitzacions que així ho vulguin o que siguin exigides pels mercats internacionals per poder exportar, han de comprovar que als seus processos productius s’ofereixen condicions de benestar, de respecte als drets humans, lliure associació, salaris justos, no presenten cap forma d’atropellament ni discriminació.

El compliment dels requisits SA 8000 poden contribuir a millorar la productivitat, la qualitat i ajudar a reclutar i conservar als treballadors.

Requisits SA 8000 de Responsabilitat Social

La certificació SA8000, bàsicament estableix:

  • Condiciones mínimes per aconseguir un ambient de treball segur i saludable; la llibertat d’associació i negociació col·lectiva;
  • Estratègia empresarial per tractar els aspectes socials relacionats amb el treball. Conté regles respecte la duració de la jornada laboral, els salaris, la lluita a la discriminació i al treball infantil o forçat.

Per la seva certificació SA 8000, és necessari implantar un sistema de gestió que promou les pràctiques de treball socialment acceptables que siguin beneficioses a tota la cadena de subministre.

Les empreses poden demanar la certificació SA8000 a través d’una de las certificadores aprovades per la SAI. Algunes d’elles son SGS i Bureau Veritas entre altres. Implica una auditoria inicial i un seguiment periòdic.

Links relacionats

  • SA 8000 – Social Accountability de Responsabilitat Social (permet descarregar la norma)
  • SAI – Social Accountability de Responsabilitat Social.
  • Council on Economic Priorities Acreditation Agency, CEPAA
  • SMETA – Auditoria de Comerç Ètic