Certificat ENS

Per què la nostra consultoria ENS?

Som la seva consultora ENS per obtenir el certificat ENS (Esquema Nacional de Seguretat) ja que garantim un suport adequat a partir de:

  • Experiència i especialització en implantació dels requisits de l’ENS, i certificats en sistemes de seguretat de la informació a tot tipus d’organitzacions.
  • Consultors tècnics qualificats. Els nostres consultors sènior aporten coneixements tècnics i normatius profunds. Més de 25 anys d´experiència ens avala.
  • Adaptabilitat a cada organització i nivell de seguretat desitjat. Gràcies a la nostra experiència, sabem adaptar-nos a cada organització. A més, sabem adaptar els requisits al nivell de desitjat (bàsic, mitjà i alt).
  • Serveis complementaris. Oferim altres serveis complementaris com a cursos de formació en seguretat i formació ISO, auditories internes i outsourcing ISO del sistema de gestió, per mantenir la seguretat a llarg termini.
  • Cost – benefici. Les nostres propostes a mida de les vostres necessitats, són les que tenen una millor relació entre qualitat i cost.

Seleccionar-nos com a consultora ENS garanteix una implementació eficient i el compliment de l’ENS amb èxit.

Què aporta el Certificat ENS?

El certificat ENS us aporta:

Garantia de productes certificats i de qualitat

Garantia de productes certificats i de qualitat. Assegura compliment normatiu i confiança i satisfacció dels clients, donant suport a normes i requisits exigents per a la seguretat.

Seguretat de la informació en utilitzar un sistema de gestió amb guies i instruments per a la Seguretat de la Informació. Tenir un certificat ISO 27001 ajuda a aconseguir-ho.

L’ENS obliga a implementar mesures rigoroses de protecció, com l’autenticació segura, el xifratge de dades i el control d’accés, minimitzant així les ciberamenaces com el risc de ciberatacs i pèrdues d’informació.

Compliment amb el requisit legal de l’ENS per a les AA.PP i proveïdors des del 2023.

Més confiança dels clients, ciutadans i usuaris dels serveis públics, en l’ús de mitjans electrònics de manera segura. Garanteix que les dades estan protegides. També ajuda a complir les lleis i regulacions en matèria de protecció de dades, evitant sancions i multes.

L’ENS fomenta implementar processos clars per gestionar la seguretat, augmentant la fiabilitat dels sistemes i assegurant la continuïtat dels serveis en cas d’incidents.

Requisits del certificat ENS

L’ENS (Esquema Nacional de Seguretat), d’acord amb el Reial Decret 311/2022, estableix els requisits necessaris per garantir la protecció adequada de la informació en organitzacions que presten serveis públics o gestionen dades de ciutadans. Els requisits es divideixen en tres nivells de seguretat (bàsic, mitjà i alt) segons el tipus dinformació i el risc associat.

Entre els requisits més importants per assolir el certificat esquema nacional de seguretat, s’hi inclou l’obligació d’establir polítiques clares de seguretat, la creació d’un inventari de recursos d’informació i la implementació de mesures per a la protecció de dades, com ara xifratge, autenticació robusta i control d’accessos. A més, cal fer auditories periòdiques per verificar el compliment de les normatives.

També cal la gestió adequada d’incidents de seguretat i la formació del personal en matèria de seguretat informàtica. Les organitzacions han de tenir un pla de continuïtat del negoci per assegurar la disponibilitat dels serveis en cas dincidents. En complir aquests requisits, les entitats poden obtenir el certificat ENS, que n’acredita la conformitat amb les normes establertes.

FAQs ENS - Esquema Nacional de Seguretat

Lista de preguntas frecuentes (FAQs) sobre el Esquema Nacional de Seguridad (ENS):

Què és l'Esquema Nacional de Seguretat (ENS)?

L’ENS és un conjunt de mesures de seguretat, tant organitzatives com tècniques, que busquen protegir la informació i els serveis electrònics utilitzats per les administracions públiques a Espanya.

Està regulat al Reial Decret 311/2022.

Els principis de l’ENS – Esquema Nacional de Seguretat són:

  • Seguretat integral: protecció total des del disseny fins a la fi dels sistemes.
  • Gestió de riscos: identificació, anàlisi i avaluació de riscos per minimitzar-ne l’impacte.
  • Prevenció, detecció i correcció: les mesures de seguretat han de garantir l’anticipació davant de possibles errors, la detecció d’incidents i la correcció de vulnerabilitats.
  • Lideratge i responsabilitat: cada organització ha d’assignar responsabilitats clares per a la gestió de la seguretat.

Totes les entitats del sector públic a Espanya i altres entitats vinculades o dependents de les administracions estan obligades a complir l’ENS. A més, certs proveïdors de serveis que gestionen o tracten informació pública també poden estar subjectes a l’ENS:

  • Proveïdors de Serveis de TIC (com serveis de hosting, cloud, manteniment de programari o ciberseguretat);
  • Quan el proveïdor maneja dades de caràcter personal o informació sensible;
  • Subcontractació de serveis essencials relacionats com a emmagatzematge, gestió documental o suport tècnic.

El Centre Criptològic Nacional (CCN) manté un llistat actualitzat de les entitats certificades a l’ENS, disponible en aquest enllaç: «Entitats i empreses certificades».

El Reial decret 311/2022 també s’aplica als sistemes d’informació de les entitats del sector privat, quan en virtut d’una relació contractual, presten serveis o proveeixin solucions a les entitats del sector públic per a l’exercici per aquestes de les competències i les potestats administratives.

Aquesta afectació també afecta la cadena de subministrament dels contractistes esmentats, en la mesura que sigui necessari i d’acord amb els resultats de l’anàlisi de riscos.

Els controls sobre la seguretat recollits a l’annex ISO 27002 són comuns a moltes de les mesures de seguretat indicades a l’annex II de l’ENS. Tot i això, l’ENS és una norma jurídica enfocada a la protecció i el certificat ISO 27001 inclou els requisits per a un sistema de gestió de la seguretat.

És per això que les empreses certificades en ISO 27001 tenen bona part del camí recorregut per aconseguir la seva conformitat amb l’ENS.

D’altra banda, l’ENS està enfocat a la “protecció” de la informació i els serveis exigint a més la gestió continuada de la seguretat, per la qual cosa és aconsellable implantar un sistema de gestió segons ISO 27001.

Per aconseguir la certificació a l’Esquema Nacional de Seguretat complir el 100% dels requisits del nivell en què l’entitat necessita certificar-se