iso en maquinaria

Nova guia ISO per a reduir ciberatacs a la maquinaria

En el nostre món hiperconnectat, la ciberseguretat no només cobreix les nostres dades, sinó pràcticament tot el que es mou, inclosa la maquinària. Els ciberatacs o el mal funcionament de les tecnologies de la informació en la fabricació poden suposar un risc per a les mesures de seguretat vigents, la qual cosa repercuteix en la producció i en les persones. Acaben de publicar-se noves orientacions internacionals per identificar i abordar aquests riscos i complir amb els estandards de qualitat ISO.

La fabricació “intel·ligent”, és a dir, la que aprofita els avantatges d’Internet i la tecnologia digital, permet una producció i integració sense fissures al llarg de tota la cadena de valor. També permet controlar a distància paràmetres com la velocitat, la força i la temperatura. Els beneficis són molts, incloent la capacitat de rastrejar el rendiment i l’ús i la millora de l’eficiència, però també exacerba el risc d’amenaces a la seguretat.

Certificats ISO per a la maquinaria

Augmentar la velocitat o la força d’una màquina fins a nivells perillosos, o reduir les temperatures de cocció per provocar la contaminació dels aliments, són només alguns exemples dels casos en què els atacs cibernètics no només poden interrompre la fabricació, sinó que també suposen un greu risc per a nosaltres. Afortunadament, s’acaba de publicar un nou informe tècnic ISO (TR) per ajudar els fabricants a preparar-se i mitigar aquests riscos.

Seguretat de la màquina

ISO / TR 22100-4, Seguretat de la maquinària – Relació amb ISO 12100 – Part 4: Orientació als fabricants de maquinària per a la consideració d’aspectes relacionats amb la seguretat informàtica (ciberseguretat), està dissenyat per ajudar els fabricants de maquinària a identificar i abordar les amenaces a la seguretat informàtica que poden afectar la seguretat del seu producte. Complementa la norma insígnia de la ISO per a la seguretat de les màquines, ISO 12100, Seguretat de les màquines – Principis generals per al disseny – Avaluació i reducció de riscos, que estableix els fonaments per a l’avaluació de riscos, l’anàlisi de riscos i els requisits de documentació.

nova guia ISO

Otto Görnemann, president del comitè tècnic de la ISO encarregat de l’informe tècnic, va dir que la seguretat de les màquines i la ciberseguretat difereixen molt pel que fa als seus objectius, mètodes i mesures, encara que en la fabricació estan inexplicablement vinculades.

ISO / TR 22100-4 ajudarà als fabricants de maquinària a integrar la relació entre la ciberseguretat i la seguretat de les màquines“, va dir.

D’aquesta manera, cobrirà aspectes com ara els tipus de components que podrien ser blancs potencials d’atacs de ciberseguretat, el disseny de la màquina per minimitzar la vulnerabilitat a aquests atacs i la informació per a l’operador de la màquina sobre possibles amenaces“.

ISO / TR 22100-4 va ser desenvolupat pel comitè tècnic ISO / TC 199, Seguretat de les màquines, la secretaria està a càrrec de DIN, membre de ISO per a Alemanya.

Si encara no coneixes els beneficis dels certificats ISO, pots conèixer els nostres casos d’èxit en notícies com el nostre últim post.